Academia Română i-a acordat istoricului Leonard Velcescu premiul “Eudoxiu Hurmuzaki” pentru lucrarea “Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică”, cu care cercetătorul şi-a obţinut ȋn anul 2000 titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études (Sorbona). Velcescu a primit distincţia pe 13 decembrie 2012, ȋn cadrul unei ceremonii organizate de Academia Română, ȋn care au fost premiate personalităţi cu realizări ştiinţifice remarcabile.

Dr. Leonard Velcescu, care lucrează ȋn prezent la departamentul de cercetare al Universităţii Perpignan (Franţa), s-a dedicat timp de 20 ani identificării şi analizării statuilor de Daci realizate de sculptori romani. Este vorba de lucrări realizate ȋn timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane. Statuile, care ȋi prezintă pe daci ȋn ipostaze impunatoare, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian, de la inaugurarea căruia se ȋmplinesc anul acesta(2012) 1900 de ani. Astăzi, aceste statui se află în diferite muzee celebre din întreaga lume. Astfel, ele pot fi văzute în expoziţii din Paris, Versailles, Florenţa, Londra, New York sau Ierusalim.

Dr. Leonard Velcescu este preşedinte de onoare al ONG-ului Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC), alături de care a conceput website-ul http://statuidedaci.ro. Portalul prezintă fotografii şi descrieri ale statuilor studiate de Velcescu, precum şi detalii despre locurile în care acestea se află.

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (http://aiccromania.org/) este o organizaţie non-guvernamentală care ȋşi propune să lanseze proiecte culturale menite să provoace întrebări despre rolul spațiului cultural românesc în viața de zi cu zi a cetațenilor români din ţară şi din străinătate.