Musées royaux d'art et d'histoire / Parc de Cinquantenaire 10, 1000 Brussels / kmkg-mrah.be

Statuetă acefală de barbar, nr. inv. A 1164.

Locul descoperirii: necunoscut ; colecția Somzée. Intrată în anul 1904 la Musées royaux d'art et d'histoire cu o parte din vechea colecție Somzée.

Material: marmură albă.

Dimensiuni: înălțimea 0,72 m.

Starea de conservare: restaurări efectuate la picioare și la plintă. Capul lipsește. Partea posterioară a statuii nu este finisată.

Datare: probabil din sec. II d.Hr. Statuia este realizată destul de rudimentar, aparținând mai curând stilului provincial decât artei romane oficiale.

Tipologie: probabil un Dac : costumul și poziția mâinilor caracteristici care pot fi întâlnite la reprezentările de Daci. Personajul este îmbrăcat cu o tunică cu mâneci scurte, strânsă la mijloc cu o centura care este ascunsă parțial de pliurile veșmântului și cu un pantalon larg, care trebuia să fie strâns sub gleznă. De asemenea se distinge un fel de cămasă cu mâneci lungi, purtată sub tunică. Pe deasupra, el poartă un lung mantou, agrafat pe umărul drept și care înfășoară brațul stâng. El plasează mâna dreaptă pe pumnul stâng. Statuia, fiind spartă la nivelul picioarelor și restaurată, nu păstrează din nefericire nici-o urmă care să permită indentificarea tipului de încălțăminte a personajului.